120 ציוויליזציות ימיות
- במסגרת ביה"ס למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני
- חוג לימודים למ"א ולימודים לתואר דוקטור לפילוסופיה
ראש החוג: פרופסור רות שחק–גרוס
יו״ר הוועדה החוגית לתואר שני: פרופ' דבורה צויקל
יו״ר הוועדה החוגית לתואר שלישי: ד"ר גיל גמבש
חברי סגל אקדמי:
פרופסור מן המניין: פרופ' אסף יסעור–לנדאו, פרופ' רות שחק–גרוס
פרופסור חבר: פרופ' דרור אנג'ל, פרופ' דבורה צויקל
מרצה בכיר: ד״ר גיל גמבש, ד״ר חסן חליילה, ד"ר נמרוד מרום, ד"ר דוד פריזם
מרצה: ד"ר עמנואל ננטה
פרופ' אמריטוס: פרופ' מיכל ארצי, פרופ' יוסי מרט, פרופ' דורית סיון, פרופ' שריאל שלו, פרופ' אהוד שפניר
עמית הוראה: ד"ר דור אדליסט, ד"ר מאיר אדרעי, ד"ר יוסי אליאב, ד"ר אהוד גלילי, ד"ר עדנה שטרן.
מזכירות החוג
עוזרת מינהלית לראש החוג: גב' לורה כהן
שעות קבלה: ימים א' ו–ד', בין השעות 14:00-12:00
ימים ב', ג' ו–ה', בין השעות 10:00-12:00
טלפון: 04-8240941
פקס: 04-8249011
marcivi@haifa.ac.il
עדכונים לשנתון, מערכת השיעורים, חובות ומטלות יפורסמו מידי פעם באתר החוג:
http://marsci.haifa.ac.il/maritime
החוג לציויליזציות ימיות מתמקד בלימודי האדם והים ומשלב לימודים מתקדמים לתארים שני ושלישי בתחומים: ארכיאולוגיה ימית וחופית, כלי שיט עתיקים, גאוארכיאולוגיה, זואוארכיאולוגיה, היסטוריה סביבתית, היסטוריה ימית, היסטוריה ים-תיכונית, ביולוגיה ימית, אקולוגיה ימית ומשאבי ים.
במסגרת ביה"ס למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני
לימודי תואר שני
מטרת הלימודים
1) להקנות לתלמידים ידע ארכיאולוגי והיסטורי על התרבויות אשר הים היווה ומהווה גורם עיקרי בתולדותיהן ובהתפתחותן, תוך הדגשת התרבויות של הים התיכון.
2) להקנות לתלמידים ידע על התנאים האוקיאנוגרפיים, הביולוגיים, האקולוגיים והגיאולוגיים בים הפתוח ובחוף באיזור הים התיכון, והשפעתם של תנאים אלה על התפתחות התרבויות הימיות.
3) להקנות לתלמידים בקיאות בשיטות המחקר בים, בחוף ובמעבדה.
מבנה הלימודים
הלימודים בחוג הם רב–תחומיים ומשלבים את הנושאים הבאים:
ארכיאולוגיה ימית וחופית, היסטוריה ימית, היסטוריה סביבתית, ביולוגיה ימית, אקולוגיה ימית, אוקיאנוגרפיה ומשאבי ים, מיקרו-ארכיאולוגיה, גאוארכיאולוגיה, ארכיזואולוגיה, מבנה כלי שיט עתיקים והתפתחות הספנות, וחוק ימי.
תכנית הלימודים משלבת את המיקוד הנבחר של כל תלמיד עם לימוד בינתחומי וכוללת:
1 .קורסי חובה
2 .קורסי בחירה
3 .סמינריונים
4 .סמינריון חוגי
5 .הכשרה מעשית: שיטות מחקר ימיות ומעבדתיות, סיורים בחופי הארץ, הפלגה מחקרית בחופי הארץ, השתתפות במחקרי שדה, חפירות לימודיות ארכיאולוגיות (כמפורט להלן).
הערה: חובת נוכחות והשתתפות בשעורים בקורסים השונים תימסר לתלמידים ע״י המרצה בתחילת כל סמסטר, בכפוף להנחיות הכלליות של הרשות ללימודים מתקדמים. כך גם לגבי חובות והשלמות בהכשרה מעשית.
תנאי הקבלה
לחוג יתקבלו תלמידים בעלי תואר ראשון (ב״א) — בתנאים הבאים:
1. מסלול א' עם כתיבת עבודת גמר מחקרית — ציון סופי של 82 לפחות בלימודי הב״א בכל אחד מחוגי הלימוד.
2. מסלול ב' עם בחינת גמר — ציון סופי של 76 לפחות בלימודי הב״א בכל אחד מחוגי הלימוד. ניתן ללמוד במסלול זה במסגרת יום לימודים מרוכז.
נדרשת ידיעת האנגלית ברמה טובה. סיורים, קורסי שדה ומספר קורסים אחרים יינתנו בשפה האנגלית.
מועמדים בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייבים לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על–ידי האוניברסיטה במהלך לימודיהם לתואר כתנאי לזכאותם לתואר.
מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מחו״ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחוייבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה–GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר שני. לפרטים נוספים, יש לפנות לתקנון לימודי תואר שני.
היקף הלימודים
הלימודים בחוג מתקיימים בשני מסלולים: מסלול הכולל כתיבת עבודת גמר מחקרית (מסלול א') 32 שש"ס, מסלול עם בחינת גמר (מסלול ב') 36 שש"ס.
ניתן ללמוד קורסי בחירה מחוץ לחוג בדרג 3 לפחות ובהיקף של עד 4 שש״ס, בכפוף לאישור המנחה וראש החוג.
א) מסלול עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (מסלול א'), חובות הסיום
1. קורסי חובה, בחינות ו/או עבודות.
2. קורסי בחירה, רפרט; בחינה ו/או עבודה.
3. שני סמינריונים, 2 עבודות סמינריוניות.
סה"כ, 32 שש"ס
4. סמינריון חוגי (במשך שנה), השתתפות והגשת 4 סיכומים.
5. כל סטודנט חייב לצאת ל-6 סיורים ולהגיש 6 דוחות סיורים. הגשת דו"ח סיור תתבצע לא יאוחר מחודש לאחר הסיור.
6. כל סטודנט/ית חייב/ת להרצות על ממצאי מחקר עבודת הגמר המחקרית שלו/ה עם סיום העבודה, במסגרת הסמינריון החוגי.
משך הלימודים במסלול א' הינו עד 3 שנים.
שקלול הציון הסופי
סמינרים ושיעורים כולל קורסי בחירה 55%
עבודת גמר מחקרית 45%
עבודת גמר מחקרית (תיזה)
ההצעה לעבודת גמר מחקרית, בהתאם לתקנון לימודי תואר שני, תובא לאישור העדה החוגית לתואר שני ובתנאי שלתלמיד ממוצע של 80 לפחות בלימודיו. על כל הצעת מחקר לתיזה חייבת להופיע חתימת כל מנחי העבודה, על גבי העמוד הראשון של הצעת המחקר.
ב) מסלול ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית (מסלול ב')
1 .לימודים בהיקף 36 שש״ס מלימודי החוג: קורסי חובה, קורסי בחירה .
2 .שני סמינריונים
3 .עמידה בבחינת גמר, בציון 76 לפחות.
סה"כ, 36 שש"ס
שקלול הציון הסופי
סמינרים ושיעורים כולל קורסי בחירה 70%
בחינת גמר 30%
משך הלימודים במסלול ב' הינו שנתיים.
תעודת חופר חופי וימי
תלמידים בשני המסלולים (א' ו-ב') יכולים לקבל "תעודת חופר חופי וימי", מוכרת ע"י רשות העתיקות לישראל, אשר מהווה חובה לכל מי שיבקשו להוציא רשיונות חפירה על שמו.
התעודה תוענק לתלמידים שיסיימו תואר שני בציוויליזציות ימיות ואשר יעמדו בדרישות הבאות:
1. קורסים תיאורטיים בסיסיים (4 שש"ס: 2 קורסים על תרבות חומרית בים, לדוגמא, הקורס "מבוא לציוויליזציות ימיות" א' ו-ב').
2. קורסי שדה מעשיים (8 שש"ס: כגון, "שיטות עבודה בים", "שיטות סקר מתקדמות", "חפירה לימודית בים ובחוף").
3. שני קורסי מבוא בארכיאולוגיה של ארץ ישראל (4 שש"ס, למי שלא למד ארכיאולוגיה בתואר ראשון, כגון, "מבוא לתרבויות הים התיכון" או קורסי מבוא מהחוג לארכאולוגיה).
4 .פעילות בתפקיד ניהולי בחפירה בחוף ו/או בים (כגון, מנהל משמרת צלילה, מנהל שטח חפירה, רשם/ת).
5 .מעבר בחינת הסמכה מטעם החוג.
לימודים לקראת תואר דוקטור (.Ph.D) — האדם בסביבתו הימית והחופית
תנאי קבלה
רשאים להגיש מועמדותם ללימודי התואר השלישי תלמידים שסיימו את לימודיהם לתואר השני (מסלול א' עם כתיבת עבודת גמר מחקרית) בחוג לציויליזציות ימיות או בחוגים מתאימים אחרים באוניברסיטאות מוכרות אחרות בארץ ובחו״ל בעלי צביון הקרוב לנלמד בחוג לציויליזציות ימיות. יתקבלו תלמידים שסיימו את לימודי התואר השני בציון ממוצע ״טוב״ (80) לפחות ואשר השיגו ציון ״טוב מאד״ (86) לפחות בעבודת הגמר המחקרית.
מוסמכים מחוגים אחרים, העומדים בדרישות הנ״ל אך חסרים רקע מתאים בנושאי האדם והים, יחויבו בלימודי השלמה בחוג ו/או בחוגים אחרים באוניברסיטה, לפי שיקול דעתה של ועדת הדוקטורט החוגית בהתיעצות עם מנחה/י העבודה. מועמד חייב להגיש לוועדת הדוקטורט החוגית הצהרת כוונות על מחקרו המתוכנן בהנחיית מנחה/י עבודת הדוקטורט המתוכננת בהתאם להנחיות (ראו למטה), ציוניו לתארים קודמים, עותק של עבודת המוסמך שלו, רקע אישי קצר הכולל: תמצית ההיסטוריה האקדמית בדגש על התואר השני (המוסד בו הוענק, נושא עבודת המסטר, המנחה והציון הסופי), רשימת פרסומים (אם קיימת), ושני מכתבי המלצה מחוקרים. אחד ממכתבי ההמלצה יהיה מטעם מנחה עבודת הגמר המחקרית.
תלמיד דוקטורט שאינו מחזיק ברשיון חופר ימי וחופי יוכל למלא אחר הדרישות של מסלול זה לשם קבלת התעודה, לפי המצויין בתכנית לימודי התואר השני.
מבנה הלימודים
לאחר קבלתו של תלמיד למסלול הדוקטורט בחוג (לאחר אישור הצהרת הכוונות) הוא יכין הצעת מחקר מפורטת בהנחיית מנחה/י העבודה. הצעת מחקר זו יש להגיש לוועדת הדוקטורט תוך השנה הראשונה (שלב א'). אם הועדה תחליט, תמונה לתלמיד המחקר ועדה מלווה מורחבת. עם אישור ההצעה על–ידי הוועדה החוגית לתואר שלישי יעבור תלמיד המחקר לשלב ב'. מנחה/י העבודה יקבע/ו את מכסת הלימודים של תלמיד המחקר, בהיקף של 4 שש"ס לפחות (אך שלא יעלה על 16 שש"ס). המלצת המנחה/ים בדבר הקורסים אותם חייב התלמיד לקחת תוגש בכתב לוועדת הדוקטורט החוגית לשם אישור. על התלמיד לסיים את קורסי החובה הללו בשנה הראשונה ללימודיו, כתנאי מעבר לשנה ב'. על מנחה/י העבודה לוודא שהתלמיד עמד בדרישות שלעיל ולציין זאת בדו"ח ההתקדמות השנתי אשר יוגש לוועדה החוגית.
כל סטודנט לדוקטורט חייב בנוכחות בסמינר החוגי במשך שנתיים לפחות במהלך לימודיו.
על כל סטודנט המצוי בשלב ב' של לימודי הדוקטורט להגיש דו״ח התקדמות שנתי לוועדת הדוקטורט החוגית. עם סיום הלימודים ובגמר הכנת עבודת המחקר, לאחר אישור וועדת הדוקטורט והועדה המלווה (אם קיימת), ירצה הסטודנט על מחקרו בסמינר החוגי. לאחר מכן יגיש הסטודנט את עבודתו המודפסת בחתימת המנחה/ים לוועדת הדוקטורט החוגית. זו תבחן את מהלך הלימודים ואת עבודת הדוקטורט ותמליץ על העבודה לשיפוט. עם אישורה של עבודת הדוקטורט על ידי ועדת הדוקטורט החוגית היא תוגש לרשות ללימודים מתקדמים.
* מומלץ להגיש את הצהרת הכוונות, הצעת המחקר ואת עבודת הדוקטורט באנגלית.
משך הלימודים לתואר — ארבע שנים.
מסלול ישיר לדוקטורט:
מסלול זה הוא בהתאם לתקנון לימודי תואר שני ושלישי של אוניברסיטת חיפה. והוא מיועד לתלמידים מצטיינים ביותר (בעלי ממוצע ציונים של 90 ומעלה בכל אחד מחוגי הלימוד בתואר הראשון) שיש ברצונם, במידה רבה של וודאות, להמשיך ברצף לקראת לימודי דוקטורט ושהחוג רואה בהם מועמדים אפשריים ללימודי תואר שלישי. תלמידים מצטיינים אלה יוכלו להתקבל למסלול לקראת סוף שנת הלימודים הראשונה ללימודיהם לתואר השני בחוג בתנאי שהציון הממוצע שלהם בקורסים בהיקף של 13 שש"ס לפחות באותה שנה הוא 90 .הם יצטרכו להגיש את המסמכים הדרושים, לפי המפורט בתקנון האוניברסיטאי, לועדת הדוקטורט החוגית. הועדה תטיל עליהם חובות לימודים והתנסות מחקרית בהתאם להישגי המועמד/ת והרקע שלו/ה.
מבנה הלימודים במסלול הישיר
א) השלמת קורסים בציון מספרי בהיקף כולל של 26 שש"ס לפחות ברמת מ"א, וסיומם בציון משוקלל של לפחות 90.
ב) תנאי המעבר משנה א' לשנה ב' הינם השלמת קורסים בציון מספרי בהיקף של 13 שש״ס לפחות, סיומם בציון משוקלל של 90 לפחות, והגשת עבודה סמינריונית שזכתה לציון 90 לפחות.
ג) הגשת שתי עבודות סמינריוניות. על התלמיד להשיג ציון של 90 לפחות בכל אחת משתי העבודות הסמינריוניות.
ד) הגשת הצעת מחקר לתואר שלישי לא יאוחר מתחילת הסמסטר הרביעי ללימודים.
משך הלימודים למטלות אלה הוא שנתיים
עם אישור הצעת המחקר לדוקטורט, ועמידה בכל חובות הלימודים כמפורט לעיל, יעבור התלמיד למעמד של תלמיד דוקטורט שלב ב', במסגרתו יבצע התלמיד את המחקר ויכתוב את עבודת הדוקטורט.
משך הלימודים בשלב זה הוא 3 שנים
כל דוקטורנט חייב בנוכחות בסמינר החוגי במשך שנתיים לפחות במהלך לימודיו.
תלמיד במסלול הישיר לדוקטורט יוכל לקבל תעודת מוסמך האוניברסיטה במסגרת המסלול הישיר לדוקטורט מיד עם אישור הצעת המחקר לדוקטורט, ועמידה בחובות הלימוד של המסלול הישיר לדוקטורט.
תלמיד המעוניין להפסיק את לימודיו במסלול הישיר לדוקטורט ולהשלים את לימודי המוסמך, יהא רשאי לעשות זאת ובלבד שזכאותו לתואר שני במסלול הישיר טרם אושרה. במקרה זה על התלמיד יהיה להשלים את מכסת הלימודים ושאר החובות הנדרשים לקבלת התואר השני במסלול א' או במסלול ב', לפי העניין.
במקרה של אי–השלמת חובות המסלול הישיר לדוקטורט בתום שנתיים (השלמת 26 שש״ס לפחות בציון מספרי, כולל הגשת שתי עבודות סמינריוניות) ואי–אישור הצעת המחקר לדוקטורט, יועבר התלמיד למסלול לימודים רגיל לתואר שני. לא תאושר הארכת לימודים בשלב התואר השני.
מתכונת להצהרת כוונות לדוקטורט בחוג לציוויליזציות ימיות
על הצהרת הכוונות להוכיח יכולת הגדרה מתומצתת של הנושא, הידע הקיים בו והדרכים בהן הכוונה להתמודד עם מה שעדיין לא ידוע וכן חידוש ותרומה לשטח הנחקר. ההצהרה תכלול:
1. כותרת טנטטיבית של הנושא, המנחה/ים (החייבים לעמוד בדרישות המפורסמות ע״י הרשות ללימודים מתקדמים) והרכב מוצע, במידת הצורך, של וועדה מלווה.
2. תיאור בן מספר שורות של הנושא המוצע.
3. רקע מדעי ממצה ומתומצת של נושא העבודה אשר יכלול שרטוט גבול הידע הקיים ותיאור החדשנות המוצעת. מטרתו של רקע זה היא להבהיר למי שאינו מומחה בתחום במה תעסוק העבודה ומהו החידוש הגלום בה ולמומחים בתחום, שהמועמד מתמצא בנושא ומתווה מסלול ראוי בתוכנו ומעשי בהיקפו. יש לזכור שמדובר בהצהרת כוונות אשר, אם תאושר, תורחב לקראת הגשת הצעת מחקר לתואר שלישי.
4. פירוט מטרה(ות), השערות ושאלות מחקר תוך דגש על החדשנות שבהצעה.
5. שיטות מחקר.
6. רשימת המקורות המוזכרים ברקע ובשיטות.
7. אישור חתום על הסכמת המנחה/ים להנחות את המועמד/ת בתיזה, אם הצהרת הכוונות תאושר.כל סטודנט לדוקטורט חייב בנוכחות בסמינר החוגי במשך שנתיים
לפחות במהלך לימודיו
International Program
Department of Maritime Civilizations
Master’s Degree in Maritime Civilizations (MA)
Head of International Program: Dr. Nimrod Marom
https://marsci.haifa.ac.il/index.php/en/ma-title/intprog-civi
Program Objectives
- To provide students with an integrative understanding of the sea and maritime civilizations and to prepare them for research in their chosen areas of specialization;
- To train a new generation of scholars, researchers, environmental activists and consultants, and educators;
- To provide students with specialized knowledge of the interrelationship of humans with the Mediterranean Sea;
- To offer an excellent academic program that combines classroom study with hands-on field and scientific exploration.
Program Structure
The program is multi-disciplinary, integrative and incorporates the following areas of study:
Marine and coastal archaeology; micro- and geo-archaeology; archaeozoology; Mediterranean environmental history; maritime history; ancient ship construction; marine ecology; maritime law.
The program exposes the students to these areas of study by means of:
1. core (required) courses
2. elective courses
3. seminars
4. weekly departmental seminar
- practical, hands-on training: survey-methods course, coastal field trips, cruises, participation in a research project at sea
- summer projects
Field work
Field activities are an integral part of the program. They expose students to hands-on applied science, a variety of research methods, a first-hand acquaintance with the sea and an introduction to the challenges of marine studies. The curriculum includes field trips as well as field-based courses and research.
Summer project
The summer semester will be dedicated to acquiring hands-on experience in active research in coastal or underwater excavations, or in one of the University of Haifa laboratories. This guided research will include mastering advanced field techniques and completing the ‘advanced field methods’ required course .
Program duration
This is a one-year (3 semesters) master’s program that is taught in English and is open to all students fulfilling the admissions requirements.
Admissions Requirements
* Accredited BA or BSc degree, diploma and transcript
* Preference will be given to backgrounds in history, archaeology, ecology, biology and geology
* A minimum of 3.0 GPA, 80% or equivalent
* TOEFL scores (if native language is not English or candidates have not previously studied at an institution of higher education where the language of instruction is English). A minimum of 570 (paper-based test), 230 (computer-based test) or 89 (internet-based test)
* Two letters of recommendation from an academic
* Student statement of intent (500-750 words)
Study tracks
The program offers two study tracks.
Track A involves preparation of a research thesis* and consists of 32 semestrial hours, including core courses, coastal field trips, two seminars, elective credits and a summer project. A thesis is required for those students planning to continue on to doctoral studies, which is normally completed in a year following the completion of coursework.
Track B encompasses 36 semestrial hours (no thesis), including core courses, coastal field trips, two seminars, elective credits, a summer project and a final exam.
Research thesis*
A thesis (dissertation) proposal will be prepared in accordance with the Office of Graduate Studies guidelines, provided the student has successfully completed all coursework in the 1st two semesters with an average grade of 80 or above. The thesis proposal must be signed by all advisors. Further information regarding the dissertation may be found at
http://graduate.haifa.ac.il
Calculation of Grades in track A
Classes, core and elective courses and seminars – 55%
Thesis – 45%
Calculation of Grades in track B
Classes, core and elective courses and seminars – 70%
Final exam – 30%
All students, in both tracks will be required to participate in the following:
* Coastal field trips (6); submit reports within 1 moth after the field trip took place
* 4 days of maritime coastal research
* Summer project
Coastal and Underwater Archaeological Excavation Certificate
Students on both the A and B study tracks will be eligible to receive a certificate of ‘coastal and underwater excavating archaeologist’, approved by the Israel Antiquities Authority, upon completing their MA degree and the following requirements:
- Theoretical core courses (4 semestrial hours: 2 courses on maritime material culture, e.g., Introduction to Maritime Civilizations A, B)
- Practical field courses (8 semestrial hours: Work methods at sea, Advanced field methods, Coastal and underwater archaeology field school)
- Two BA level introductory courses in archaeology (4 semestrial hours) for those who do not have a BA in archaeology.
- Serving in an administrative role in a coastal and/or underwater excavation (such as dive shift manager, area supervisor, registrar)
- Passing a certification examination.