128 תוכנית לימודים בינתחומית בלימודי נשים ומגדר
תכנית לימודים לתואר שני בלימודי נשים ומגדר
כתובת אתר האינטרנט: http://wgsuh.haifa.ac.il
ראש התוכנית: ד״ר שרה כהן שבוט
יו״ר הוועדה החוגית לתואר שני: ד״ר שרה כהן שבוט
חברי הסגל האקדמי
מרצה בכיר: ד״ר שרון הלוי, ד״ר שרה כהן שבוט.
מרצה: ד״ר מעיין סודאי , ד"ר רות קרא יבניאל
עמית הוראה ומורה מן החוץ: ד״ר חני ישראלי, ד״ר רות פרסר, ד״ר שרון מפציר, ד"ר חדווה אייל, גב' ענבל פרן פרח.
לימודים לתואר שני (מ״א)
מטרת הלימודים
התוכנית לתואר שני בלימודי נשים ומגדר הינה בינתחומית ובעלת אוריינטציה מחקרית. בתכנית הלימודים מודגשים החיבורים התיאורטיים שבין הדיסציפלינות השונות שהיוו את הרקע האקדמי של הסטודנטים/ות בלימודי תואר ראשון, לבין לימודי נשים ומגדר. תכנית הלימודים המוצעת מקיפה מגוון נושאים שמייצגים את העיסוק האקדמי בחקר נשים ומגדר.
בין הנושאים העומדים במרכז הדיון הם סוגיות של מיקום חברתי, שאלות של ייצוג, הדרה וכוח בספרות, באמנות ובתרבות פופולארית, היסטוריה של נשים במקומות שונים ובתקופות שונות, הבנייה תרבותית של מיניות, חיברות לתפקידי מגדר, הבנייה תרבותית של נשיות וגבריות, מגדר ותקשורת המונים, תולדותיהן ומאפייניהן של תנועות פמיניסטיות בארץ ובעולם, ועוד. סוגיות אלו ידונו תוך חיבור לתיאוריות ליברליות, מרקסיסטיות, תרבותיות, פוסט–סטרוקטוראליות ופוסט–קולוניאליות ולמתודולוגיות מחקר שונות.
תנאי קבלה
1 .לתוכנית יכולים/ות להגיש מועמדות בוגרי/ות תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובחו״ל מכל תחומי הידע בציון משוקלל 80 לפחות, בכל אחד מן החוגים בהם למד/ה המועמד/ת.
2 .המועמדים/ות יידרשו לראיון אישי (במהלך הראיון תתקיים בחינה ייעודית קצרה באנגלית). דחיית וקבלת מועמדים/ות אלו, וכן מתן אישור המשך-לימודים למקרים חריגים ייעשו במסגרת ועדת החוג לתואר שני בהתאם להנחיות הרשות ללימודים מתקדמים.
3 .מועמדים/ות בעלי תואר ראשון שאינם/ן בוגרי/ות מקבץ או תכנית ללימודי נשים ומגדר נדרשים/ות ללימודי השלמה הבאים (בהיקף של עד 12 נ״ז): מבוא ללימודי נשים ומגדר, מגדר חברה ותרבות ופסיכולוגיה של מגדר או על פי יעוץ אישי. את קורסי ההשלמה יש לסיים בציון ממוצע של 80 לפחות.
4 .מועמד/ת בעל/ת תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייב/ת לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת ע״י האוניברסיטה.
5 .מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחו״ל וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחוייבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה–GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
מבנה הלימודים
מסלול א׳: לימודים בהיקף 28 שש״ס, כתיבת שתי עבודות סמינריוניות וכתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה).
מסלול ב׳: לימודים בהיקף 36 שש״ס, כתיבת שלוש עבודות סמינריוניות ועמידה בבחינת גמר.
בשני המסלולים חובה על התלמידים/ות להיחשף לתחומי ידע שאינם בתחומי התמחותם/ן ו/או עניינם/ן העיקריים, בהיקף שלא עולה על שני קורסי בחירה ולהשתתף בסמינר החוגי.
מסלול א׳- עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה):
משך הלימודים במסלול א׳ כולל הגשת עבודת גמר (תזה) הינו עד שלוש שנים.
במסלול א׳ נדרשים/ות התלמידים/ות ללמוד 28 שש״ס ולכתוב שתי עבודות סמינריוניות ועבודת גמר מחקרית (תזה).
פירוט המסלול:
מבוא לתיאוריות פמיניסטיות וחקר מגדר 4 שש״ס
סמינר חובה/ליבה 4 שש״ס
שיטות מחקר בלימודי מגדר 4 שש״ס
סדנת תזה 2 שש״ס
שיעורי בחירה (מדרג 3-5 ;אפשר גם מחוגים אחרים) 14 שש״ס
עבודת הגמר המחקרית-תזה
עבודת הגמר המחקרית צריכה לשקף כושר ניתוח של מקורות ראשוניים ומקורות משניים, יכולת להתמודד עם גישות ופרדיגמות מדעיות שונות, תוך כדי הצגת מתודה מחקרית עקבית ויכולת התבטאות בהירה. נושא הצעת התזה יוצע על ידי התלמיד/ה ויאושר על ידי המנחה במהלך שנת הלימודים הראשונה. הצעת התזה תוגש לוועדת מ״א של התוכנית בסוף סמסטר א׳ של שנת הלימודים השנייה. את עבודת הגמר ינחו חברי/ות סגל בעלי/ות מינוי באוניברסיטת חיפה בדרגת מרצה ומעלה. במקרה הצורך (נושא בינתחומי) יתווסף מנחה שותף, באישור ראש התוכנית והדיקן ללמודים מתקדמים. עבודת התזה תוגש לא יאוחר משנתיים וחצי שנים מיום תחילת הלימודים. הכתיבה, ההגשה והשיפוט של עבודת הגמר המחקרית יהיו על פי הנוהל הקיים בתקנון לימודי התואר השני של האוניברסיטה.
שקלול הציונים במסלול א׳
עבודת גמר מחקרית-תזה 40%
שתי עבודות סמינריוניות 20%
קורסי חובה 30%
קורסי בחירה 10%
מסלול ב׳- עם בחינת גמר
משך הלימודים במסלול ב׳ הינו עד שנתיים.
במסלול ב׳ נדרש התלמיד ללמוד 36 שש״ס לכתוב 2 עבודות סמינריוניות (סמינר ליבה וסמינר נוסף) ולעמוד בבחינת גמר. בתום השנה הראשונה ללימודים יוכלו סטודנטים המעוניינים לעבור למסלול א׳, עם כתיבת תזה; לשם כך יש לפנות בבקשת אישור לראש התכנית.
פירוט המסלול:
מבוא לתיאוריות פמיניסטיות וחקר מגדר 4 שש״ס
סמינר ליבה -חובה 4 שש״ס
שיטות מחקר בלימודי מגדר 4 שש״ס
סמינר בחירה 4 שש"ס
שיעורי בחירה (מדרג 5-3 ) 20 שש״ס
בחינות הגמר
בכל שנה יפורסמו מועדי בחינות הגמר. ניתן לגשת לבחינה בכל מועד רק לאחר הגשת כל העבודות הסמינריוניות בתואר.
שקלול הציונים במסלול ב׳
בחינת גמר 25%
שלוש עבודות סמינריוניות 25%
קורסי חובה 35%
קורסי בחירה 15%
לימודי שפה זרה
אין חובת שפה זרה.
הערות:
1 .ניתן ורצוי לקחת קורסי בחירה של תואר שני או ראשון (מדרג 3-5), בחוגים המציעים קורסים בתחום העניין של הסטודנט/ית (כל קורס יאושר באופן פרטני ע״י החוג).
2 .רשימת קורסים רלבנטיים תפורסם מדי שנה.
3 .למסיימים תוענק תעודת מוסמך בלימודי נשים ומגדר