295 פיזיותרפיה
פיזיותרפיה
חוג לימודים B.P.T (חד-חוגי, ארבע-שנתי)
חוג לימודים .M.Sc.PT
חוג לימודים Ph.D
ראש החוג: דוקטור גלי דר
כל הכתוב בתקנון החוג, הינו בנוסף לתקנוני האוניברסיטה.
חברי הסגל האקדמי
פרופסור חבר: פרופסור אלי כרמלי, פרופסור אירית וייסמן-פוגל.
מרצה בכיר: דוקטור יואב גימון, דוקטור גלי דר, דוקטור מיכל כפרי, דוקטור עינת קודש, דוקטור טל קרסובסקי, דוקטור הילה שריג־בהט, דוקטור אסנת עטון־עיני.
מרצה: דוקטור מיכל אלבוים-גביזון
עמית מחקר: פרופסור ג’רי ליסמן.
מורה מן החוץ או עמית הוראה: דוקטור מוהנד אבו אלהיג'א, דוקטור קרן אור-חן, גברת אלה אייז׳ק-מיכאלי, גברת סחר אנדראוס, דוקטור טלי אשכנזי, גברת גליה בוגומילסקי, גברת נטע ביאר, מר עופר בלוטרייך, גברת סאסקיה בלום-דראט, מר דיויד בן אלישע, דוקטור אורית בראון-בנימין, מר שלי בר-סלע, גברת סיטאר גור, גברת מירב גזית-גרינוולד, מר ולדימיר גרמן, גברת זהבה דוידוב, דוקטור יעקב דגן, גברת דנה דניאל, דוקטור מוחמד ח'טיב, דוקטור מיכל חסון- רוזנשטיין, מר נדב טולדנו, גברת עדי טולדנו-זרחי, גברת רחל טיקינסקי, דוקטור אבירן יצחקי, דוקטור דינה כהן, מר צביקה כץ, דוקטור דניאל לוין, גברת באדרה נעאמנה, מר גל סלע, דוקטור אדם סטריאר, דוקטור מיה קלה-בנצור, גברת שירי קרטין, דוקטור רונן ראובני, דוקטור יהודית רבינסון, דוקטור יבגני רדזישבסקי, גברת שירה רוטשילד, גברת לוזיה רייזר, דוקטור יוסי רימר, דוקטור ולדימיר שפירא.
תפקידים:
ראש היחידה ללימודים קליניים: גברת זהבה דוידוב.
מתאמת היחידה ללימודים קליניים: גברת שירה רוטשילד.
יושבת ראש התכנית לתואר שני: דוקטור עינת קודש.
יושבת ראש התכנית לתואר שלישי: דוקטור גלי דר.
רכזת שכבה: דוקטור מיכל אלבוים-גביזון.
מזכירות החוג
עוזר מינהלי לראש החוג: גברת נטלי מוזס
מזכירת היחידה ללימודים קליניים ותואר ראשון: גברת סיגל סיסו
מזכירת תואר שני: גברת לימור דנאן
חדר 910, קומה 9, מגדל אשכול
טלפון חיצוני: 04-8249461, טלפון פנימי: 53461 , פקס: 04-8288140
שעות קבלה: ימים א׳-ה׳, בין השעות: 13:00-10
לימודים לתואר ראשון .B.P.T
מטרת הלימודים לתואר ראשון בפיזיותרפיה
מטרת הלימודים היא להכשיר אנשי מקצוע בתחום הפיזיותרפיה בעלי הבנה מעמיקה בתפקוד האדם מבחינה ביולוגית, נפשית וחברתית, המסוגלים ליישם הבנה זו לצורך התערבות מקצועית הולמת. לשם כך מתמקדת תכנית הלימודים בהקניית ידע רחב בתחומי מדעי הפיזיותרפיה, הטבע, הבריאות, החברה וההתנהגות, יחד עם מומחיות מקצועית במיומנויות המקצוע.
תיאור כללי של תכנית הלימודים
על מנת לפתח כישורים ותפיסות עולם אשר יעודדו יכולת לפתרון בעיות וחשיבה קלינית, ולהמשך לימודים והתפתחות לאורך חייהם המקצועיים של הבוגרים, מדגישה התוכנית שילוב הדוק בין המקצועות העיוניים והמעשיים תוך שימוש בשיטות הוראה המעודדות למידה עצמית.
התכנית מאופיינת על ידי:
- שילוב של מדעי הטבע, הרפואה, החברה וההתנהגות, עם מקצועות הפיזיותרפיה החל מהסמסטר הראשון ללימודים.
- שילוב הוראה חזיתית עם סדנאות, תיאורי מקרה, ותרגול בקבוצות קטנות אשר יפתחו מיומנויות בתקשורת, בפתרון בעיות, ובטכניקות טיפוליות.
- יצירה לסיורים לימודיים במרכזים שונים בארץ.
- שילוב התנסויות קליניות במסגרות הטיפוליות השונות של המקצוע החל משלבים מוקדמים של תוכנית הלימודים.
- שיעורים במעבדת דיסקציה.
- בשנה השלישית ללימודים ילמדו שני קורסי חובה של החוג בשפה האנגלית.
תנאי קבלה
הקבלה לחוג לפיזיותרפיה מותנית בעמידה בתנאי הקבלה הכלליים של האוניברסיטה ברמה הנדרשת על־ידי החוג ובראיון לפי צרכי החוג. נדרשת רמת ״מתקדמים א׳״ באנגלית, 4 יחידות לימוד במתמטיקה לפחות, ציון עובר במבחן יע״ל (לפחות 120). מעבר מאוניברסיטה אחרת לשנה מתקדמת בחוג מותנה במקום פנוי, בציון ממוצע בשנה א׳ של מינימום 90, עמידה בתנאי הקבלה הכלליים, ראיון, בדיקת תוכנית הלימודים שנלמדה ובשיקולה של ועדת קבלה. מועמדים בעלי רקע אקדמי קודם חייבים לעמוד בדרישות הקבלה לחוג. ניתן להחליף ממוצע הבגרות בממוצע התואר הראשון.
משך הלימודים
משך הלימודים הינו ארבע שנים. חוג חד-חוגי.
מבנה הלימודים
יתכנו שינויים במבנה תוכנית הלימודים ומערכת השיעורים. יתכנו שינויים בתאריכי תחילת וסיום הסמסטר בהתאם לצרכי החוג.
תוכנית הלימודים של החוג לפיזיותרפיה בנויה כדלהלן:
בשנה הראשונה נלמדים קורסים בסיסיים במדעי הטבע, הרפואה, החברה, ההתנהגות והפיזיותרפיה.
בשנה השנייה נלמדים קורסים מתקדמים במדעי הטבע, הרפואה, החברה, ההתנהגות והפיזיותרפיה. בסמסטר ב׳ הלימודים יתקיימו במשך 10 שבועות בלבד ולאחר מכן יצאו הסטודנטים ל־8-6 שבועות להתנסות קלינית.
בשנה השלישית והרביעית מתמקדים הלימודים ביישום הידע התיאורטי ובקורסים מקצועיים מתקדמים ובהתנסות קלינית.
בשנה השלישית סמסטר א׳ ילמדו הסטודנטים שבעה שבועות ולאחר מכן יצאו לשישה או שמונה שבועות להתנסות קלינית,.
בשנה הרביעית סמסטר א׳ הסטודנטים ילמדו במשך שבעה שבועות ולאחר מכן יצאו לשתי התנסויות רצופות, כל אחת שישה עד שמונה שבועות. בסמסטר ב' הלימודים ימשכו שבעה שבועות במחצית השנייה של הסמסטר.
חלק מהכיתה תצא להתנסות קלינית בין שנה ג' לשנה ד'.
כל קורסי החוג בשנה הראשונה, השנייה והשלישית הם קורסי חובה. בשנה הרביעית יהיו מספר קורסי בחירה מבין קורסי החוג.
בנוסף, יש ללמוד קורסי בחירה מכלל הקורסים האוניברסיטאיים מאשכולות ההעשרה (אשכול דרך הרוח או אשכל חדשנות ויזמות) בהיקף של ארבע נקודות זכות. ניתן לערבב בין האשכולות.
הקורסים ״מבוא לסוציולוגיה״ ו-״מבוא לפסיכולוגיה״ ילמדו במסגרת כלל אוניברסיטאית.
תכנית הלימודים כוללת סיורים במרכזים שונים. הוצאות הנסיעה למרכזים אלו חלות על הסטודנט. הלימודים בפיזיותרפיה כוללים חובה של לימודי אנטומיה במעבדות דיסקציה.
שעות הלימודים באוניברסיטה הן 20:00-8:30 , יתכנו לימודים גם בימי שישי בין השעות: 13:00-8:30.
הנוכחות בשיעורים הינה חובה!
התנסויות קליניות
ההתנסויות הקליניות הן חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים. מטרתן היא לפתח מיומנויות טיפול המבוססות על הידע התיאורטי שנרכש בקורסים העיוניים והמעשיים. במהלך ההתנסויות מעניקים הסטודנטים טיפולי פיזיותרפיה מגוונים בהדרכת פיזיותרפיסטים מוסמכים שהוכשרו כמדריכים קליניים. ההתנסויות הללו נערכות במרכזים רפואיים (בתי חולים), מכונים, מרכזי שיקום ובקהילה, בתי ספר ועוד. מרבית ההתנסויות בצפון הארץ ובמרכזה.
ההתנסויות הקליניות מתבצעות ב־5-4 תקופות אשר משולבות במהלך הלימודים, החל מהשנה השנייה ללימודים. משך כל תקופת לימודים קליניים 8-6 שבועות (סך הכל 28 שבועות). חלקן מתקיימות בחופשות שבין הסמסטרים ובחופשות הקיץ.
סך הכל כ-1,000 שעות התנסות קלינית.
חובת ההשתתפות בהתנסויות הקליניות היא של 100%. בתום כל תקופת התנסות קלינית יוערך הסטודנט על ידי המדריך במקום ההכשרה. ההערכה הסופית תיעשה באמצעות טופס הערכה שיועבר לחוג. המשך לימודיו של תלמיד שנכשל בהתנסות, או שהועלו ספקות לגבי התאמתו למקצוע, יובא לדיון בפני הוועדה לענייני סטודנטים לצורך זה. סיום הלימודים מותנה בסיום מוצלח של כל תקופות ההתנסויות הקליניות.
ההתנסויות הקליניות מתקיימות בהתאם לסדרי ושעות העבודה המקובלים במקום העבודה. הוצאות נסיעה להתנסויות הקליניות והוצאות רכישת מדים יחולו על הסטודנט.
השיבוץ למקומות ההתנסות נעשה בהתאם לשיקולים ארגוניים ואקדמיים של החוג ושל מקומות ההתנסות ואינו קשור בהכרח למקום המגורים של הסטודנט.
- סטודנט הנכשל בהתנסות על בסיס התנהגות לא מקצועית, וועדה לענייני סטודנטים תדון בהמשך לימודיו כולל בהרשאה ליציאה להתנסות נוספת.
- סטודנט הנכשל בהתנסות על בסיס ידע, חייב לחזור על התנסות זו באותו התחום ולעבור אותה בהצלחה לפני שיוכל לבצע את ההתנסות הבאה.
- סטודנט שלא יצא להתנסות מכל סיבה שהיא, חייב לבצע התנסות זו באותו התחום ולעבור אותה בהצלחה לפני שיוכל לבצע את ההתנסות הבאה.
- סטודנט שהפסיק את ההתנסות במהלכה או אשר הופסקה לו ההתנסות, משמעותה שנכשל באותה ההתנסות.
- סטודנט שנכשל בהתנסות או לא ביצע התנסות מכל סיבה שהיא, לא ימשיך את לימודיו העיוניים עד אשר ישלים ויעבור את ההתנסות אותה לא ביצע או שנכשל בה.
- סטודנט שיצא מסדר ההתנסויות הרגיל של המחזור שלו, ישובץ להתנסויות הבאות על בסיס מקום פנוי בלבד. הכוונה לסטודנט שלא יצא להתנסות מכל סיבה שהיא, סטודנט שנכשל בהתנסות או בסטודנט אשר הפסיק / הפסיקו לו את ההתנסות במהלכה מכל סיבה שהיא.
- סטודנט שלא נכח בכל הפגישות של הקורס ״הכנה להתנסות״ לא יצא להתנסויות.
- סטודנט הנכשל בהתנסויות קליניות וקיבל היתר להמשיך בלימודיו – יוכל לצאת להתנסות עוקבת בדרג מתקדם רק לאחר שיעבור בהצלחה את ההתנסות בה נכשל. יציאה להתנסות חוזרת היא על בסיס מקום פנוי בלבד.
תרגול מעשי
חלק מההוראה כוללת תרגול מעשי, כאשר כל סטודנט משמש מודל לחברו הן בעת התרגול והן בזמן הבחינות המעשיות בכל שנות הלימוד. הלימודים כרוכים בחשיפה גופנית ובמגע פיסי של הסטודנטים זה בזה תוך שמירה על כבוד האדם והתנהגות אתית הולמת. חלק מהלימודים בחוג לפיזיותרפיה כרוכים במאמץ גופני מסוים.
קיימת חובת נוכחות בכל השיעורים המעשיים.
חובות הסטודנטים
- לאור דרישות מקומות ההתנסות בהם תוכשר במהלך הלימודים בתואר, על המתקבלים לחוג לפיזיותרפיה לשלוח למזכירות החוג:
א. טופס ״הצהרת בריאות״ ממולא וחתום כדין.
ב. טופס ״הצהרה על העדר הרשעה בעבירה פלילית״ ממולא וחתום.
- על הסטודנט מוטלת החובה להציג למזכירות היחידה ללימודים קליניים עד סוף שנת הלימודים הראשונה, אישור על ביצוע כל החיסונים הבאים: א. חיסון נגד דלקת כבד נגיפית (מסוג B), ב. חיסון משולש נגד אדמת, חצבת וחזרת (MMR), ג. השלמת חיסון נגד שעלת, טטנוס ודיפטריה, ד. מבחן מנטו לשחפת, ה. חיסון נגד פוליו, ו. חיסון נגד אבעבועות רוח, ז. חיסון נגד שפעת. ניתן להוריד מאתר משרד הבריאות t, נוהל ״חיסון תלמידי מקצועות הבריאות״ . סטודנט שלא יעמוד בתנאי זה לא יצא להתנסות קלינית.
- על הסטודנט למלא "נספח ב' 1 – הצהרה רפואית" מתוך נוהל סיורים בארץ, על פי נוהל יציאה לסיורים של האוניברסיטה, בכל שנה. סטודנט שלא ימלא הצהרה זו, לא יצא לסיורים לימודיים.
- טרם יציאה להתנסות קלינית ראשונה, הסטודנט ידרש לחתום על הצהרה "חובת הדיווח" והצהרה נוספת.
- על הסטודנטים לסיים חובת אנגלית כשפה זרה כתנאי מעבר לקורסים של שנה שלישית וליציאה להתנסות ראשונה. חובה על כל סטודנט להגיע לרמת פטור באנגלית כחלק מחובותיו לתואר. פירוט ניתן לקרוא בפרק היחידה ללימודי אנגלית שפה זרה המופיע בשנתון.
- על הסטודנטים לעבור קורס עזרה ראשונה – כקדם ליציאה להתנסות קלינית.
- קיימת חובת נוכחות בכל מפגש בקורס אותו לומד הסטודנט.
- סטודנט שלא עמד בכל תנאי הקורס על כל מרכיביו לא יוכל לגשת לבחינה סופית או להגיש עבודה לציון סופי ויחויב לחזור על הקורס.
- בכל הקורסים, בהם חלה חובה להגיש עבודה, תוגש עבודה מודפסת. על הסטודנט לשמור לעצמו העתק מהעבודה.
- סטודנטים בחוג לפיזיותרפיה מחוייבים לכללי האתיקה של המקצוע במהלך כל הלימודים וההתנסויות הקליניות. הסטודנטים מחוייבים על שמירה קפדנית על טוהר המידות והבחינות. יש לקרוא את הקוד האתי של הפיזיותרפיסטים בישראל באינטרנט.
- שמירת עותק של הסילבוסים של הקורסים הנלמדים היא באחריות הסטודנט.
פטור מהשתתפות בקורס
קבלת פטור מקורס היא בתנאי שלא חלה התיישנות על פי כללי האוניברסיטה. סטודנט המעוניין לקבל פטור מהשתתפות בקורס יגיש בקשה מנומקת בכתב למזכירות החוג יחד עם תוכן הקורס (סילבוס) ותדפיס ציון הקורס בו למד ואשר על סמך לימודים אלה מבקש את הפטור. מרצה הקורס בחוג ידון בבקשה והסטודנט יקבל תשובה בכתב ממזכירות החוג. במידה וניתן, מומלץ להגיש הבקשה עוד לפני תחילת הלימודים. כמו כן, על הסטודנט להשתתף בשיעורים (בקורס הרלוונטי) עד קבלת הפטור.
תנאי מעבר לשנה מתקדמת
– בשנה א׳ ציון ממוצע משוקלל של 70 לפחות בכל סמסטר בנפרד (סמסטר א׳ וסמסטר ב׳).
– ציון ממוצע משוקלל של 70 לפחות בקורסים של כל שנה.
– סטודנט שלא מלא חובותיו ביותר מקורס 1 בדרג 1 לא יוכל לעבור לקורסי דרג 2.
– סטודנט שלא מלא חובותיו ביותר מקורס 1 בדרג 2 לא יוכל לעבור לקורסי דרג 3.
– סטודנט שלא מלא חובותיו ביותר מקורס 1 בדרג 3 לא יוכל לעבור לקורסי דרג 4.
– בקורס המורכב גם מבחינה מעשית וגם מבחינה עיונית, חייב הסטודנט לעבור כל אחת מהבחינות בנפרד.
– ציון מעבר בבחינה המעשית 70, ובבחינה העיונית 60.
– ציון המעבר בכל קורסי החוג – 60, אלא אם כן צויין אחרת.
– סטודנט הנכשל בקורס אחד או יותר – חייב לחזור עליהם בשנה עוקבת.
– סטודנט הנכשל בקורס המהווה דרישת קדם לקורס/ים מתקדם/ים – לא יורשה להשתתף בקורסי ההמשך.
– ציון מעבר בכל התנסות קלינית הוא 70.
– תנאי מעבר הקשורים להתנסויות הקליניות ראה סעיף לימודים קליניים.
– קבלת הערכה ״השלים״ בקורס עזרה ראשונה ובקורס הכנה להתנסות.
תקנון בחינות מעשיות בחוג
בקורס בו מתקיימות בחינות מעשיות ציון ״עובר״ בבחינה המעשית הוא תנאי למעבר בקורס.
סטודנט המעוניין לגשת למועד ב׳ על מנת לשפר ציון בבחינה מעשית חייב להירשם לכך במזכירות החוג, לפחות 7 ימים לפני המועד ובפורטל האישי כמקובל. במידה וניגש למבחן במועד ב׳, הציון האחרון הוא הקובע.
בבחינות המעשיות לא קיימת זכות הויתור ואין הארכות זמן.
כל סטודנט ישמש במהלך לימודים כמודל בבחינות מעשיות.
נוהל ערעורים ופתיחת מחברות
– יש להגיע יחד עם הספח שבו רשום מספר המחברת.
– כל סטודנט שמגיע לפתיחת מחברות, ירשם ברשימה על דלת הכניסה.
– הכניסה לחדר פתיחת מחברות תהיה אך ורק לפי סדר הרשימה.
– אין להכניס תיקים ופלאפונים לחדר פתיחת מחברות.
– אין לרשום על גבי הבחינה או להוציא חומר וכל מידע אחר מהחדר.
– אין לשוחח בין סטודנטים.
– כל סטודנט זכאי לעיין בבחינה לכל היותר 10 דקות.
– פתיחת המחברות והערעור הינו אישי.
– סטודנט המבקש לערער ימלא ״טופס ערעור״ כנדרש.
– סטודנט שנבצר ממנו להגיע במועד שנקבע לפתיחת מחברות וערעור לא יוכל לראות את מחברת הבחינה או לערער במועד אחר.
– תוצאות הערעור הן סופיות, בין אם הציון גבוה או נמוך מהציון המקורי.
– בחינות שבהם התקיימה בחינה בכיתת מחשב – פתיחת מחברות תתקיים בכיתת מחשב.
בקשה למועד חריג בבחינות
סטודנט יכול להגיש בקשה למועד חריג בגין מחלה הנמשכת לפחות שבוע. אישור הרופא יהיה תואם לתאריך ימי המחלה ומודפס. דהיינו, האישור יונפק במהלך תקופת המחלה ומודפס כפלט מחשב. אישור רטרואקטיבי ולא מודפס לא יתקבל. ניתן לראות מידע מפורט בתקנון תואר ראשון, מועד חריג.
פיצול לימודים
החוג אינו מעודד פיצול לימודים. בקשות מיוחדות יש להפנות בכתב לראש החוג.
פיצול לימודים עקב כישלון בקורס/ים
סטודנט שנכשל בקורס עיוני או מעשי בסמסטר א׳ של שנה ב׳ – לימודיו יפוצלו. דהיינו, ילמד במסמטר ב׳ שנה ב׳ רק קורסים עיוניים, שהקורס בו נכשל אינו מהווה להם קדם. בשנה לאחר מכן, יהיה שוב סטודנט בשנה ב׳: בסמסטר א׳ ילמד את הקורס/ים בו נכשל ובסמסטר ב׳ את הקורסים המעשיים, עזרה ראשונה והכנה להתנסות. יציאה להתנסות קלינית ראשונה בקיץ, בתנאי שעבר בהצלחה את כל הקורסים.
הפסקת לימודים
הפסקה ביוזמת רשויות החוג
- ועדה אקדמית של החוג תעקוב אחר ההישגים של כל סטודנט. סטודנט שלא עמד בתנאי המעבר בקורסים או בהתנסויות הקליניות – הוועדה תדון במצבו בכל שנות לימודיו. רשאית הוועדה להורות:
– חזרה על קורסים / התנסות קלינית.
– דחיית לימודיו של הסטודנט לתקופה שתקבע על ידי הועדה.
– הפסקת לימודים לסטודנט
- סטודנט אשר נכשל או לא עמד בתנאי המעבר של שלושה קורסים או יותר בשנת לימודים אחת יופסקו לימודיו.
- תלמיד שנכשל או לא השלים קורס חובה חייב לחזור עליו במועד הבא בו מתקיים הקורס. נכשל או לא השלים את הקורס במועד זה -יופסקו לימודיו.
הפסקת לימודים ביוזמת הסטודנט
סטודנט המבקש להפסיק זמנית את לימודיו – יפנה בכתב לראש החוג וינמק את בקשתו. הפסקת הלימודים תאושר בכתב. במקביל יהיה הסטודנט אחראי להודיע על ההפסקה למינהל התלמידים.
חידוש לימודים
סטודנט שאושרה לו הפסקת לימודים ומבקש לחדשם – חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים. שב הסטודנט ללימודים בתום שנתיים הפסקה – יוכרו הקורסים שלמד לצורך המשך לימודיו. עולה תקופת ההפסקה על שנתיים – רשאי החוג לחייב את הסטודנט לחזור על קורסים ששמע ונבחן בהם, וכן לחייבו בהשלמות נוספות לפי הצורך.
סטודנט שלא אושרה לו הפסקת לימודים בכתב ו/או לא סיים לימודיו לתואר ראשון בתוך שש שנים רצופות – חייב בהרשמה מחדש ובעמידה בתנאי הקבלה לחוג המחייבים באותה העת.
סטודנט שלימודיו הופסקו על ידי רשויות החוג (ראה סעיף "הפסקת לימודים") יוכל להרשם מחדש ללימודי תואר ראשון בפיזיותרפיה, רק בתום שלוש שנים ממועד ההפסקה.
אישור זכאות לתואר ״בוגר בפיזיותרפיה״ בתום ארבע שנות לימוד
סטודנט רשאי לקבל אישור זכאות לתואר ״בוגר בפיזיותרפיה״ רק אם השלים את כל חובותיו האקדמיים (בקורסים העיוניים, המעשיים ובהתנסויות הקליניות).
עם סיום הלימודים והענקת התואר יהיה הבוגר רשאי להיבחן בבחינת רישוי של משרד הבריאות. עמידה בבחינה זו מהווה תנאי לקבלת רישיון לעסוק בפיזיותרפיה בישראל.
לידיעתך, לצורך קבלת הרישיון יהיה עליך לצרף הצהרה על היעדר הרשעה בעבירה פלילית והצהרת בריאות.
על הסטודנט/מועמד מוטלת החובה לבדוק את דרישות משרד הבריאות לקבלת רישיון לעסוק בפיזיותרפיה.
קורסי בחירה במסגרת אשכולות ההעשרה
יש ללמוד קורסי בחירה מכלל הקורסים האוניברסיטאיים מאשכולות ההעשרה (אשכול "דרך הרוח" או אשכול "חדשנות ויזמות") בהיקף של 4 נקודות זכות. הרישום יתבצע תחת תוכניות הלימודים של הסטודנט והציון ישוקלל בציון הסופי. ניתן ללמוד בתכנית ההעשרה בכל אחת משנות הלימוד לתואר וסיום הלימודים בתכנית הינו תנאי לקבלת תואר בוגר בפיזיותרפיה. מומלץ להירשם בשנה הראשונה לקורסי בחירה, זאת כיוון שבחלק מהסמסטרים של השנים הבאות ישולבו התנסויות קליניות אשר ימנעו מכם את היכולת לקחת קורסי בחירה.
יחד עם זאת, סטודנטים המייצגים את האוניברסיטה בנבחרות השונות, יוכלו לקבל 2 נקודות זכות בגין פעילות זו על חשבון 2 נקודות זכות מאשכול "דרך הרוח" או מאשכול "חדשנות ויזמות".
רשימת הקורסים ופרטים נוספים על התוכנית ניתן למצוא באתר התכנית: https://eshcolot.haifa.ac.il
שנה א׳ סמסטר א׳
מבוא לפיזיותרפיה – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
אנטומיה כללית – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 4 נקודות זכות
כימיה כללית ואורגנית – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
ביולוגיה והיסטולוגיה (מתוקשב חלקי) – שיעור – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות
פיסיקה: מכניקה – שיעור ותרגיל – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
ביופיסיקה של התא – שיעור – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
אנטומיה עמוד שדרה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
מבוא לסוציולוגיה (מתוקשב) – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות (קורס זה ילמד במסגרת ככל אוניברסיטאית)
שנה א׳ סמסטר ב׳
מבוא לפסיכולוגיה (מתוקשב) – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות (קורס זה ילמד במסגרת ככל אוניברסיטאית)
הערכה וטיפול: טכניקות שיקומיות בסיסיות – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה כללית, אנטומיה – עמוד שדרה
אנטומיה גפיים ודימות – שיעור ותרגיל – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה כללית, אנטומיה עמוד שדרה
מבוא לביוכימיה – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: כימיה כללית ואורגנית
מבוא לביומכניקה וחשמל – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות , קורס קדם: פיסיקה: מכניקה.
פיזיולוגיה כללית – שיעור – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 4 נקודות. קורס קדם: ביופיסיקה של התא.
מבוא לבקרה ולמידה מוטורית- שיעור- 1 שעות שבועיות סמסטריאליות- 1 נקודות זכות
קורס בחירה מאשכולות העשרה ״דרך הרוח״ או "יזמות וחדשנות" – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 4 נקודות זכות (רצוי לקחת את כל הנקודות זכות בקורסי הבחירה בשנה א׳).
אנגלית (חובה אוניברסיטאית. לימודי האנגלית צריך ללמוד רק מי שבפסיכומטרי ציונו נמוך מ-134 (פטור)).
סך הכל – 51 שעות שבועיות סמסטריאליות, 39 נקודות זכות
שנה ב׳ סמסטר א׳
אורתופדיה א׳ – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה גפיים ודימות, טכניקות שיקום בסיסיות
פתופיזיולוגיה וקליניקה: נשימה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה כללית, ביופיסיקה של התא, פיזיולוגיה כללית א'
אבחון וטיפול שלד, שריר, עצב א׳ – שיעור ותרגיל – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: טכניקות שיקומיות בסיסיות, אנטומיה גפיים ודימות
קיניזיולוגיה ופתו־קינזיולוגיה א׳ – שיעור ותרגיל – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה עמוד שידרה, אנטומיה גפיים ודימות, מבוא לביומכניקה וחשמל
הערכה וטיפול: מדידות והערכה – שיעור ותרגיל – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: טכניקות שיקומיות בסיסיות, אנטומיה גפיים ודימות
פתופיזיולוגיה כללית – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה גפיים ודימות, ביופסיקה של התא, פיזיולוגיה כללית
אבחון וטיפול ברקמות רכות – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות
אמצעי טיפול אלקטרופיזיקליים א' – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: מבוא לביומכניקה וחשמל
מבוא לעולם הכירורגיה (מתוקשב חלקי) – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
פיזיולוגיה של המאמץ – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
נירואנטומיה ונירופיזיולוגיה – שיעור – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 5 נקודות. קורסי קדם: פיזיולוגיה כללית, ביופיסיקה של התא, ביולוגיה והיסטולוגיה, כימיה וביוכימיה.
שנה ב׳ סמסטר ב׳
עזרה ראשונה – סדנא – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 0 נקודות זכות
טיפול נשימתי – שיעור ותרגיל – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: מערכת הנשימה
קיניזיולוגיה ופתופיזיולוגיה ב׳ – שיעור ותרגיל – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה א׳
הערכה וטיפול: שיקום בתנועה – שיעור ותרגיל – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה א׳, אורתופדיה א׳
אורתופדיה ב׳ – שיעור – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: אורתופדיה א׳, אבחון וטיפול א׳
אבחון וטיפול שלד, שריר, עצב ב׳ – שיעור ותרגיל – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: אורתופדיה א׳, קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה א׳, אבחון וטיפול שלד א׳, הערכה וטיפול: מדידות והערכה
מבוא לפרמקולוגיה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: ביופיסיקה של התא, ביוכימיה, פתופיזיולוגיה כללית
הכנה להתנסות – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 0 נקודות זכות, קורסי קדם: אבחון וטיפול שלד א׳, הערכה וטיפול: מדידות והערכה
פתופיזיולוגיה וקליניקה: ראומטולוגיה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה גפיים ודימות, פיזיולוגיה כללית א', פיזיולוגיה כללית ב'
אמצעי טיפול אלקטרופיזיקליים ב' – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אנטומיה גפיים ודימות, מבוא לביומכניקה וחשמל, אמצעי טיפול אלקטרופיזיקיים א'.
שנה ב׳ סמסטר קיץ
התנסות בבית חולים/מכון – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: טיפול נשימתי, הכנה להתנסות, אורתופדיה ב׳, אבחון טיפול שלד ב׳, אמצעי טיפול אלקטרופיסיקליים ב', הערכה וטיפול: שיקום בתנועה, הערכה וטיפול: מדידות והערכה, קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה ב׳, פרמקולוגיה, כירורגיה, פתו פיזיולוגיה כללית, פתופיזיולוגיה וקליניקה: ראומטולוגיה, עזרה ראשונה
סך הכל – 65 שעות שבועיות סמסטריאליות, 49 נקודות זכות
שנה ג׳ סמסטר א׳
ניתוח הליכה – שיעור – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה ב׳
אבחון וטיפול שלד שריר ג׳ – שיעור ותרגיל – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אורתופדיה ב׳, אבחון וטיפול שלד שריר ב׳
הערכה וטיפול: תרגילים רפואיים (PNF) – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורסי קדם: הערכה וטיפול: שיקום בתנועה, הערכה וטיפול: מדידות והערכה
פתרון בעיות קליניות – שיעור ותרגיל – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורסי קדם: פתופיזיולוגיה וקליניקה: ראומטולוגיה, אורתופדיה ב׳, אבחון וטיפול שלד שריר ב׳, טיפול נשימתי
נוירולוגיה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: נוירואנטומיה ונוירופיזיולוגיה
התפתחות הילד א׳: תקינה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: מבוא לפסיכולוגיה
תקשורת בין-אישית- שיעור- 1 שעות שבועיות סמסטריאליות- 1 נקודות זכות
התפתחות הילד ב׳: פסיכולוגיה התפתחותית (חלקי) – שיעור – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: מבוא לפסיכולוגיה
ההשלכות הפסיכולוגיות של מוגבלות ושיקום – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות
שנה ג' סמסטר ב׳
פיזיולוגיה ופתופיזיולוגיה של הכאב – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה ב׳, פיזיולוגיה כללית א', פיזיולוגיה כללית ב'
שיטות מחקר – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
שיקום בפגיעות נוירולוגיות – שיעור ותרגיל – 5 שעות שבועיות סמסטריאליות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: נוירולוגיה, הערכה וטיפול: שיקום בתנועה, מבוא לניתוח הליכה, טכניקות טיפוליות בסיסיות, הערכה וטיפול: תרגילים רפואיים (PNF)
פדיאטריה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: התפתחות הילד ב׳: פסיכולוגיה התפתחותית, התפתחות הילד א׳: תקינה
שיקום לאחר קטיעה – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: אורתופדיה ב׳, אבחון וטיפול שלד שריר ב׳, קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה ב׳, הערכה וטיפול: שיקום בתנועה
התפתחות הילד ג׳: אבנורמלית – שיעור – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות, קורסי קדם: התפתחות הילד א׳: תקינה, התפתחות הילד ב׳: פסיכולוגיה התפתחותית
לימודי זקנה א': גרונטולוגיה וגריאטריה- שיעור – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות
פצעים קשיי ריפוי וכוויות – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות
מבוא לסטטיסטיקה (מתוקשב חלקי) – שיעור ותרגיל – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
התנסות קלינית בבית חולים/מכון – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: אבחון וטיפול שלד שריר ג׳, פתרון בעיות קליניות, התנסות בבית חולים/מכון, הערכה וטיפול: תרגילים רפואיים (PNF)
סך הכל – 41 שעות שבועיות סמסטריאליות, 37 נקודות זכות
שנה ד׳ סמסטר א׳
בריאות האישה – שיעור ותרגיל – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
סימנריון מחקר א׳ – סמינר/סמינריון – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: שיטות מחקר
טיפול בנפגעי חוט שידרה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: שיקום בפגיעות נוירולוגיות
התפתחות הילד ד׳: הערכה ועקרונות טיפול- שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורסי קדם: שיקום בפגיעות נוירולוגיות , התפתחות הילד ג׳: אב־נורמלית, פדאטריה
היבטים בשיטות אימון – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – 3 נקודות זכות
סוגיות בקידום בריאות ומניעת סיכונים – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
קורס בחירה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
התנסות קלינית ילדים – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: התנסות בית חולים+מכון, שיקום בפגיעות נוירולוגיות, השלכות פסיכולוגיות של מוגבלות ושיקום, שיקום לאחר קטיעה, מבוא לניתוח הליכה, התפתחות הילד ג׳: אב־נורמלית
התנסות קלינית שיקום – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 5 נקודות זכות, קורסי קדם: התנסות בית חולים+מכון, שיקום בפגיעות נוירולוגיות, השלכות פסיכולוגיות של מוגבלות ושיקום, שיקום לאחר קטיעה, מבוא לניתוח הליכה
שנה ד׳ סמסטר ב׳
טכנולוגיה מסייעת- שיעור ותרגיל- 2 שעות שבועיות סמסטריאליות- 2 נקודות זכות
פגיעות ספורט – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: פיזיולוגיה של המאמץ
שיקום לב – שיעור – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות, קורס קדם: פיזיולוגיה של המאמץ
סמינריון מחקר ב׳ – סמינר/סמינריון – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות, קורס קדם: סמינריון מחקר א׳
ארגונומיה- שיעור- 2 שעות שבועיות סמסטריאליות- 2 נקודות זכות
אתיקה בפיזיותרפיה – שיעור – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודות זכות
מבוא למערכת הויסטויבולרית ושיקומה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 1 נקודת זכות.
קורס בחירה – שיעור – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות – 2 נקודות זכות
התנסות קלינית ילדים – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 4 נקודות זכות, קורסי קדם: התנסות בי״ח+מכון, שיקום בפגיעות נוירולוגיות, השלכות פסיכולוגיות של מוגבלות ושיקום, שיקום לאחר קטיעה, מבוא לניתוח הליכה, התפתחות הילד ד׳: הערכה ועקרונות טיפול
התנסות קלינית שיקום – עבודה מעשית – 35 שעות שבועיות – 5 נקודות זכות, קורסי קדם: התנסות בית חולים+מכון, שיקום בפגיעות נוירולוגיות, השלכות פסיכולוגיות של מוגבלות ושיקום, שיקום לאחר קטיעה, מבוא לניתוח הליכה
סך הכל – 28 שעות שבועיות סמסטריאליות, 35 נקודות זכות
לימודים לתואר שני – .M.Sc.PT
יושבת ראש התוכנית לתואר שני: דוקטור עינת קודש
מטרת הלימודים
- להעמיק ולהרחיב את הידע התיאורטי באבחון, הערכה ובשיטות טיפול ושיקום שונות.
- להכשיר כוח אדם מקצועי ומיומן בקדמת הידע.
- להכשיר עתודה למחקר ולתפקידי הוראה במסגרות אקדמיות.
- לעודד חשיבה מערכתית-קהילתית, רב-תחומית ורב-תרבותית והטמעתה בעבודה קלינית ומחקרית.
- לפתח ולהעמיק את המחקר הבסיסי והקליני בתחומי הפיזיותרפיה ובתחומי ידע משיקים.
- לעודד פיתוח תפיסות חדשניות ויישומן בטיפול במגבלות ובנכויות במערכות התנועה, הנשימה והקרדיו-וסקולרית ובכך בסיוע ובקידום בריאותם ותנאי חייהם של אוכלוסיות חלשות: קשישים, ילדים עם מוגבלויות ונכים בכל קשת הגילים.
- לאתר ולהצביע על גורמי סיכון ומוקדי בעיות בבריאות וחולי בקהילה, הדורשים תכנון פעולות מניעה ו/או הפעלת אמצעי התערבות.
תנאי קבלה
- תואר ראשון בפיזיותרפיה ממוסד אקדמי מוכר בארץ או בחוץ לארץ.
- ממוצע הציונים בתואר הראשון 80 לפחות.
- ציון 80 לפחות בבחינת כניסה באנגלית.
- שיקולי ועדת קבלה וראיון או המלצות בהתאם לבקשת החוג.
- עדיפות לבעלי ניסיון בקליניקה.
- מועמד/ת בעל/ת תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה, ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייב/ת לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלה ללימודים.
- מועמדים ללימודי תואר שני אשר הינם בוגרים של אוניברסיטאות מוכרות מחוץ לארץ וכן של אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, נדרשים לעמוד בהצלחה במבחן GRE הכללי (General Test) ולהימצא באחוזון ה-70% בכל אחד משלושת מרכיבי המבחן. פרטים נוספים על מבחן GRE ניתן למצוא בתקנון לימודי תואר שני http://graduate.haifa.ac.il פרק ג׳, ובקישור: http://www.ets.org/gre
בחוג לפיזיותרפיה בלימודי מוסמך ישנם שני מסלולים:
מסלול א׳ – מסלול מחקרי: עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה)
מסלול ב׳ – מסלול יישומי: עם כתיבת פרויקט גמר
בחוג לפיזיותרפיה קיימת תכנית התמחות ב״פעילות גופנית, מאמץ ובריאות״, בשני מסלולי לימוד:
מסלול א׳ – מסלול מחקרי: עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה)
מסלול ב׳ – מסלול יישומי: עם כתיבת פרויקט גמר
היקף הלימודים
מסלול עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה): 30 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול עם כתיבת פרויקט גמר: 38 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי החובה יילמדו בשנה א’ ו-ב’. עמידה בקורסי חובה של שנה א’ ושנה ב’ הם תנאי להמשך לימודים בתכנית.
סטודנטים במסלול מחקרי (עבודת תזה) יתבקשו ללמוד 12 שעות שבועיות סמסטריאליות קורסי חובה. סטודנטים במסלול יישומי (ללא תזה) עם כתיבת פרויקט גמר ילמדו 10 שעות שבועיות סמסטריאליות קורסי חובה.
בקורסי הבחירה, הסטודנטים במסלול המחקרי (עבודת תזה) יחויבו ללמוד שני סמינריונים (סה”כ 8 שעות שבועיות סמסטריאליות) וקורסי בחירה בהיקף של 10 שעות שבועיות סמסטריאליות; הסטודנטים במסלול יישומי (ללא תזה) עם כתיבת פרויקט גמר יחויבו ללמוד שני סמינריונים (8 שעות שבועיות סמסטריאליות), וקורסי בחירה נוספים בהיקף של 20 שעות שבועיות סמסטריאליות.
שקלול ציונים לתואר
מסלול א׳ – מסלול מחקרי – עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה)
50% קורסים וסמינריונים
50% ציון עבודת תיזה
מסלול ב׳ – מסלול יישומי – עם כתיבת פרויקט גמר
75% קורסים וסמינריונים
25% ציון פרויקט גמר
רשימת קורסי החובה והבחירה בחוג:
שנה א׳
קורסי חובה – שעות שבועיות סמסטריאליות
מבוא ללמידה מוטורית – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סטטיסטיקה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיטות מחקר א’ – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיטות מחקר ב’ – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: שיטות מחקר א’
הכנה לתזה ופרויקט א׳ – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות
הכנה לתזה ופרויקט ב׳ – 1 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: הכנה לתזה ופרויקט א׳
סוגיות מתקדמות בחקר מדעי התנועה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שנה ב׳
קורסי חובה – שעות שבועיות סמסטריאליות
סטטיסטיקה ו-SPSS למתקדמים – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: סטטיסטיקה
(חובה למי שבמסלול עם תזה)
סמינריונים – שעות שבועיות סמסטריאליות
ניתוח תנועה- מתיאוריה למעשה – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
סוגיות נבחרות בפיזיותרפיה מוסקולסקלטאלית – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריון בלמידה מוטורית בטווח החיים – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי בחירה – שעות שבועיות סמסטריאליות
היבטים בשיטות אימון – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
חולי לב וריאה: תכנית אימון ושיקום – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורסי קדם: שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה, היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים
למידה בקליניקה שיקום לב ריאה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורסי קדם: שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה, היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים, חולי לב וריאה: תכנית אימון ושיקום
אבחון וטיפול נוירולוגי בטווח החיים – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פגות: ראיה התפתחותית עדכנית בליווי וטיפול – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
משחק ומשחקיות: ראיה התפתחותית רב-תחומית – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
לחשוב סביבה לראות הזדמנות בראי ההתפתחות – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
מערכת התנועה בזקנה – גורמים, שינויים והשלכות – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
גישה קלינית לזיהוי דגלים אדומים בפיזיותרפיה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיטות הדמיה במערכת שלד שריר – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקום אורתופדי מתקדם לגפה תחתונה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקום וסטיבולרי – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
תכנית התמחות ב״פעילות גופנית, מאמץ ובריאות״
ראש תכנית התמחות: דוקטור עינת קודש
מטרת התכנית להכשיר אנשי מקצוע בתחום הפיזיותרפיה שיובילו את הטמעת הפעילות הגופנית ככלי טיפולי ומניעתי לאוכלוסיות בריאות ואוכלוסיות עם מגבלות תפקודיות.
התכנית מעודדת למצוינות, העמקת הידע וההבנה בתחומים הקשורים לפיזיולוגיה של המאמץ, היבטים בשיטות אימון והתאמת הטיפול הנדרש על פי המגבלות הקליניות הקיימות.
הסטודנטים יכירו ויפתחו תכניות התערבות מבוססות פעילות גופנית לאוכלוסיות מגוונות, כגון: ילדים, קשישים, חולי לב, אנשים במהלך שיקום אורתופדי, חולים עם פתולוגיות במערכת הנשימה, התנועה ועוד.
התכנית מיועדת לקידום המחקר בתחום המאמץ הגופני על היבטיו השונים (תגובות למאמץ, תגובות לאימון) וקידום הפעילות הגופנית לבריאות.
במסגרת תכנית התמחות ב"פעילות גופנית, מאמץ ובריאות" יהיה על כל סטודנט במסלול א' ו-ב' להשלים 12-10 שש"ס מקורסי החובה הנכללים בתכנית ההתמחות (מפורט בהמשך) וזאת מתוך מכסת השש"ס לתואר (30 או 38 בהתאמה).
מוסמכי תכנית זו יקבלו תואר מוסמך בפיזיותרפיה עם ספח המציין את תחום ההתמחות ב"פעילות גופנית, מאמץ ובריאות" באחד משני המסלולים הקיימים:
מסלול מחקרי: עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה)
מסלול יישומי: עם כתיבת פרויקט גמר
סטודנטים שלא למדו את הקורס היבטים בשיטות אימון ילמדו אותו במהלך הסמסטר הראשון ללימודים. קורס זה מהווה קורס קדם למספר קורסים בספח.
קורסי חובה במסלול עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה) בתכנית התמחות ב״פעילות גופנית, מאמץ ובריאות״
קורסי חובה – שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
חולי לב וריאה: תכנית אימון ושיקום – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורסי קדם: שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה, היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים
תרגול גופני בילדים בבריאות ובחולי א+ב, סמינריון – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא יתקיים בתשפ"ב)
קורסי חובה במסלול יישומי: עם כתיבת פרויקט גמר בתכנית התמחות ב״פעילות גופנית, מאמץ ובריאות״
קורסי חובה – שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: היבטים בשיטות אימון
חולי לב וריאה: תכנית אימון ושיקום – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורסי קדם: שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה, היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים
תרגול גופני בילדים בבריאות ובחולי א+ב, סמינריון – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא יתקיים בתשפ"ב)
מערכת התנועה בזקנה- גורמים, שינויים והשלכות – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריון אחד לבחירה בתכנית התמחות ב"פעילות גופנית, מאמץ ובריאות" למסלול עם תזה ולמסלול ללא תזה
סמינריון – שעות שבועיות סמסטריאליות
ניתוח תנועה – מתיאוריה למעשה, סמינריון – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
אבחון וטיפול בכאב, סמינריון – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא יתקיים בתשפ"ב)
סמינריון בלמידה מוטורית בטווח החיים – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורס קדם: מבוא ללמידה מוטורית
קורסים מומלצים ללמידה בקליניקה בתכנית התמחות ב"פעילות גופנית, מאמץ ובריאות"
קורסים – שעות שבועיות סמסטריאליות
למידה בקליניקה שיקום לב-ריאה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות, קורסי קדם: שיקום לב: תיאוריה ופרקטיקה, היבטים באימון גופני לחולי ריאה כרוניים, חולי לב וריאה: תכנית אימון ושיקום
למידה בקליניקה מניעה ושיקום פציעות ספורט – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא יתקיים בתשפ"ב)
סטודנט שלמד את הקורס ״היבטים בשיטות אימון״ במסגרת לימודי תואר ראשון (מהשנה שבה למד את הקורס ועד 7 שנים מתחילת לימודי תואר שני) לא יידרש ללמוד אותו שוב.
הסטודנטים בתכנית זו, מחוייבים גם לקורסי החובה הכלליים של החוג.
הערות כלליות:
- מידע מפורט על תכנית הלימודים, חובות התכנית, מערכת שעות ועוד, יש לקרוא במידעון החוג לפיזיותרפיה לשנת הלימודים תשפ"ב.
- ייתכנו שינויים במערכת הלימודים.
- פתיחת הקורסים מותנית ברישום של לפחות 5 סטודנטים. חלק מקורסי הבחירה יתקיימו אחת לשנתיים.
חוג לימודים לתואר שלישי – דוקטור לפילוסופיה Ph.D
יושבת ראש ועדה חוגית ללימודי תואר שלישי: דוקטור גלי דר
תכנית הלימודים
תכנית הלימודים מיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי תואר שני בפיזיותרפיה או בתחומים נושקים הרוצים ללמוד לתואר שלישי. תכנית הלימודים מיועדת להגדיל את מספר החוקרים בתחום הפיזיותרפיה ותאפשר מחקר מעמיק במגוון תחומים בפיזיותרפיה, תאפשר שילוב מחקרי עם דיסציפלינות משיקות נוספות ותעזור בפיתוח ראיות עדכניות. המנחים/ות לדוקטורט הם מסגל החוג לפיזיותרפיה, עם אפשרות לשיתוף פעולה, במסגרת הנחיה משותפת, של חוקרים מרכזיים בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות ובפקולטות אחרות באוניברסיטה או באוניברסיטאות אחרות.
קהל היעד
התכנית מיועדת למועמדים בעלי תואר שני (M.Sc , M.SC.PT או תואר מקביל) בתחומי הפיזיותרפיה, מקצועות הבריאות, האימון הגופני ותחומים קרובים. מועמדים בעלי תואר שני בתחומים אחרים שאינם מדעי הבריאות שיעמדו בתנאי הקבלה ובתנאי שהמחקר שלהם ישלב בין תחומי הידע מהתארים הקודמים, יוכלו להתקבל לחוג ויחויבו בלימודי השלמה לפי החלטת ועדת הדוקטורט.
הלימודים יתקיימו בשלושה מסלולים
1. מסלול רגיל
2. מסלול ישיר לדוקטורט
3. מסלול לימודי מחקר מקדים
1. המסלול הרגיל
תנאי קבלה ודרישות ללימודי תואר שלישי
1. ממוצע כללי של 85 לפחות לתואר מוסמך וציון 90 לפחות בעבודת הגמר המחקרית ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל המוכר על ידי אוניברסיטת חיפה.
2. שתי המלצות מאנשי סגל אקדמיים. אחד ממכתבי ההמלצה יהיה מטעם מנחה עבודת הגמר המחקרית.
3. ראיון אישי על ידי ועדה חוגית ללימודי תואר שלישי.
4. אישור התקשרות בכתב ממנחה בדרגת מרצה בכיר ומעלה, מרשימת המנחים של החוג לפיזיותרפיה, המוכן להנחות את המועמד בעבודת הדוקטורט.
5. הצהרת כוונות של המועמד לגבי המחקר המוצע (עד חמישה עמודים), מאושרת על ידי המנחה המיועד.
6. אישור הצהרת הכוונות על ידי הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי. הצהרת הכוונות תוערך על ידי הוועדה בהתאם לקריטריונים הבאים: הרקע האקדמי של הסטודנט והתאמתו לביצוע מחקר בנושא המיועד, הרקע למחקר וחדשנותו, ניסוח של רעיון בר ביצוע עם שאלת מחקר ו או השערות ראשוניות, תיאור ראשוני של המתודולוגיה הדרושה לשם ביצוע המחקר ותיאור תרומתו הצפויה של המחקר ברמה התיאורטית, מחקרית ויישומית (ארבעה עד חמישה עמודים). הוועדה רשאית לאשר, לדחות או להחזיר הצהרת כוונות לתיקון.
7. הגשת קורות חיים בעברית ובאנגלית.
משך הלימודים במסלול זה להשלמת מכסת הלימודים לתואר שלישי ולביצוע המחקר הינו ארבע שנים. הארכה מעבר לתקופה זו טעונה המלצת המנחה, הוועדה ללימודי תואר שלישי ואישור הרשות ללימודים מתקדמים.
מנחה ונושא מחקר
הקבלה ללימודי תואר שלישי תלויה בהסכמתו של המנחה על נכונותו להנחות את הסטודנט ולדאוג לצרכי המחקר שלו. סטודנטים העומדים בקריטריונים לקבלה יידרשו להתקשר עם מנחה פוטנציאלי (חבר סגל בדרגת מרצה בכיר ומעלה) ואיתו יסכמו את נושא המחקר ואת דרכי העבודה וההנחייה. עם הצגת המועמדות על הסטודנט להגיש מסמך הצהרת כוונות. במסמך קצר זה יציג המועמד את הנושא, שאלת מחקר ושיטות המחקר העיקריות המוצעות. הסטודנט יגיש גם מכתב הסכמה להנחיה החתום על די המנחה.
תכנית לימודים
במהלך לימודי הדוקטורט יחויב כל סטודנט בלימודי חובה בהיקף של 8 שש"ס, כמפורט להלן:
* סמינר מחקר (4 שש"ס) – השתתפות בסמינר הדוקטורט שבו מציגים הדוקטורנטים את הצעות המחקר שלהם, דנים ומקיימים סיעור מוחות סביב סוגיות הקשורות למחקרם ולתוצאותיו.
* סטטיסטיקה למתקדמים (2 שש"ס).
* קורס תוכן (2 שש"ס) – קורסים מתוך מגוון הקורסים הניתנים לתלמידי התואר השני בחוג בנושא מרכזי מעולם הפיזיותרפיה בהקשר לעבודת המחקר של הסטודנט. באישור המנחה ויושב ראש תכנית הדוקטורט ניתן ללמוד קורס ממגוון הקורסים הניתנים לסטודנטים לתארים מתקדמים בחוגים אחרים בפקולטה.
בנוסף לכך יחויבו הסטודנטים בלימודי השלמה ו או קורסים בנושא התוכן, סטטיסטיקה, כתיבה מדעית ועוד בהתאם לצורך. בהתאם לתקנון לימודי התואר השלישי סטודנט יכול להשלים במהלך לימודיו לא יותר מ 16 שעות שבועיות סמסטריאליות ובכלל זה שיעורי החובה. לימודי ההשלמה או חובת קורסים יקבעו על ידי הועדה החוגית ללימודי תואר שלישי של החוג ועל פי המלצות המנחה, זאת על פי תחום המחקר ולימודים קודמים.
סטודנטים לא יוכלו למסור את עבודת הדוקטורט לשיפוט בטרם סיימו את מלוא שעות הלימודים הנדרשים מהם.
הצעת המחקר ואישורה
* במהלך השנה הראשונה יהיו הסטודנטים במעמד של תלמידי מחקר שלב א'. במשך שנה זו ייכתבו הסטודנטים את הצעת המחקר בפורמט המקובל של הצעת מחקר לאקדמיה הישראלית כולל תוצאות ראשוניות אם קיימות. הצעת המחקר תהיה מקורית ובעלת סיכוי סביר לתרומה משמעותית לידע ולהבנה בתחום הנחקר.
* הצעת המחקר תוצג על ידי הסטודנט במסגרת סמינר הדוקטורט לפני הגשתה לשיפוט ובתיאום עם המנחה.
* הצעת המחקר תוגש לא יאוחר מסוף שנת הלימודים הראשונה.
* במידת הצורך ועל בסיס המלצת המנחה ו או ועדת הדוקטורט של החוג תמונה ועדה מלווה לסטודנטים עם הגשת הצעת המחקר. הרכב הוועדה המלווה יהיה בהתאם לתקנון ללימודי תואר שלישי.
* במידה ולא תמונה ועדה מלווה, תישלח הצעת המחקר לשיפוט על ידי שני קוראים שלפחות אחד מהם אינו נמנה על חברי הסגל האקדמי של אוניברסיטת חיפה.
* לאחר אישור הצעת המחקר על ידי ועדת הדוקטורט של החוג ועל סמך דוחות שיפוט יעברו הסטודנטים למעמד של תלמידי מחקר שלב ב'.
ביצוע המחקר ודוח התקדמות
בתום כל שנה מיום אישור הצעת המחקר, יגישו תלמידי המחקר דוח התקדמות לוועדת הדוקטורט החוגית החתום על ידי המנחה. אל הדוח ניתן לצרף מאמר שנשלח לפרסום במידה וקיים.
הגשת עבודת דוקטורט לשיפוט
עם סיום המחקר, יסוכם המחקר באחת משתי הדרכים הבאות:
1. חיבור רגיל בהתאם לתקנון לימודי תואר שלישי.
2. דוקטורט פרסומים בהתאם לתקנון לימודי תואר שלישי.
תוצאות מחקר הדוקטורט תוצגנה על ידי הסטודנטים בהרצאה סמינריונית לפני הגשת העבודה לשיפוט.
שיפוט עבודת הדוקטורט
לאחר אישור הגשת העבודה לשיפוט על ידי הגורמים המוסמכים לכך, תועבר עבודת הדוקטורט לרשות ללימודים מתקדמים להמשך הליך השיפוט בהתאם לתקנון תואר שלישי.
2. מסלול ישיר לדוקטורט
מסלול לימודים זה מיועד לסטודנטים מצטיינים בעלי תואר בוגר בציון של 92 לפחות, שיש ברצונם להמשיך ברצף לקראת לימודי דוקטורט ושהחוג רואה בהם מועמדים ללימודי תואר שלישי.
משך הלימודים במסלול זה הינו חמש שנים.
תנאי קבלה
1. ציון 92 לפחות בכל אחד מחוגי הלימוד לתואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל.
2. שתי המלצות מאנשי סגל אקדמיים.
3. ציון 80 לפחות בבחינת כניסה באנגלית.
4. התקשרות והסכמה בכתב של מנחה לעבודת הדוקטורט.
5. ראיון אישי על ידי ועדה חוגית ללימודי תואר שלישי.
6. הצהרת כוונות של המועמד לגבי נושא המחקר המוצע מאושרת על ידי מנחה עבודת הדוקטורט המיועד.
7. אישור הוועדה החוגית.
תכנית הלימודים
1. השלמת קורסים בציון מספרי בהיקף של 28 שעות שבועיות סמסטריאליות ברמת מומסך וסיומם בציון משוקלל של 90 לפחות וכן הגשת שתי עבודות סמינריוניות. על הסטודנט להשיג ציון של 90 לפחות בשתי העבודות הסמינריוניות. תנאי מעבר משנה א' לשנה ב' הם שלמת קורסים בציון מספרי בהיקף של 14 שעות שבועיות סמסטריאליות לפחות וסיומם בציון משוכלל של 90 לפחות והגשת עבודה סמינריונית.
2. הגשת הצעת המחקר לתואר שלישי לא יאוחר מתחילת הסמסטר הרביעי ללימודים. עם הגשת הצעת המחקר ועמידה בכל החובות המפורטות למעלה, יעבור הסטודנט למעמד של דוקטורנט שלב ב', יבצע את המחקר ויכתוב את עבודת הדוקטור.
3. שנת הלימודים הראשונה תהיה במסגרת לימודי המוסמך בחוג. במידה והסטודנט עמד בכל חובותיו למסלול הישיר יוכל לעבור למסלול הישיר בסוף שנת הלימודים.
יתר הפרטים בהקשר למסלול זה ניתן לראות בתקנון לילימודי תואר שלישי
3. מסלול לימודי מחקר מקדים
אוכלוסית היעד
מסלול לימודים זה מיועד לסטודנטים וסטודנטיות שסיימו לימודי תואר שני במקצועות הבריאות ללא תיזה. מועמדים אלו ידרשו להשלים לכל הפחות עבודת גמר מחקרית (תיזה).
תנאי קבלה
1. המועמד הינו בעל תואר "מוסמך" ממוסד להשכלה גבוהה בארץ או בחול.
2. סיום לימודי תואר שני בציון 90 לפחות.
3. ציון 90 לפחות בעבודת הגמר או הפרויקט או הבחינה המסכמת.
4. ציון 80 לפחות בבחינת כניסה באנגלית או הצגת ציון זהה בבחינת כניסה באנגלית משבע השנים האחרונות לקראת לימודי תואר שני.
5. ציון 85 לפחות בלימודי הקורסים הבאים משבע השנים האחרונות בלימודי התואר השני:
סטטיסטיקה או סטטיסטיקה א וסטטיסטיקה ב
שיטות מחקר כמותי או שיטות מחקר א ושיטות מחקר ב
6. אישור בכתב ממנחה שמסכים להנחותו בעבודת הגמר המחקרית.
7. שני מכתבי המלצה המעידים על אופיו ויכולתו של המועמד לסיים לימודי תואר שלישי. אחד הממליצים יהיה איש אקדמיה והשני יהיה מהשדה הקליני.
8. הגשת תקציר המחקר או הצהרת כוונות על ידי המועמד בנוגע לנושא המחקר המוצע וקבלת אישור המנחה על התקציר או הצהרת הכוונות. התקציר ייכתב על פי הכללים בנספח ג' במדריך לכותבי תיזה בחוג לפיזיותרפיה.
9. אין קבלת סטודנטים ללימודי השלמות לתואר שלישי במעמד על תנאי.
במידה והמחקר המוצע הוא מחקר כמותי, חובה על הסטודנט ללמוד בחוג לפיזיותרפיה את הקורס סטטיסטיקה ו- SPSS למתקדמים בציון 85 לפחות.
מועמדים שיתקבלו למסלול זה צריכים להשלים כתיבת עבודת גמר מחקרית (תיזה) ולעמוד בתכנית לימודים שתוטל עליהם על ידי הוועדה החוגית ללימודי התואר השלישי. מועד תחילת הלימודים הוא תחילת סמסטר א' של שנת הלימודים, אין רישום בסמסטר ב'.
משך הלימודים במסלול לימודי מחקר מקדים הינו שנה אחת בלבד. בהמלצת המנחה והוועדה החוגית ומנימוקים מיוחדים שירשמו, רשאי הדיקן ללימודים מתקדמים להאריך את תקופת הלימודים בשנה אחת נוספת בלבד.
השלמת הלימודים במסלול זה אינה מהווה קבלה אוטומטית ללימודי תואר שלישי. לאחר אישור עבודת הגמר המחקרית והשלמת קורסי הלימוד (במידה ונקבעו), המועמד יגיש את מועמדותו כמקובלבמסלול הרגיל.
רשימת סגל החוג לפיזיותרפיה, שמות ותחומי מחקר:
פרופסור אלי כרמלי: גרונטולוגיה, הזדקנות שריר.
פרופסור אירית וייסמן פוגל: כאב, מוח והתנהגות.
דוקטור עינת קודש: פיזיולוגיה של המאמץ, שיפור ביצועים בבריאות ובחולי.
דוקטור מיכל כפרי: שיקום נוירולוגי, למידה מוטורית.
דוקטור גלי דר: אנטומיה שלד שריר, טיפולים אורטופדיים, פציעות ספורט.
דוקטור אסנת עטון עיני: התפתחות מוטורית באוכלוסיה טיפוסית ולא טיפוסית, פגים, איתור מוקדם של אוטיזם, תרגום ידע בפיזיותרפיה בלמידה מוטורית.
דוקטור טל קרסובסקי: הליכה, ניתוח תנועה
דוקטור הילה שריג בהט: פיזיותרפיה מוסקולוסקלטלית, כאבי עמוד שדרה, פיתוח אפליקציות תומכות שיקום.
דוקטור יואב גימון: פיזיולוגיה, פתופיזיולוגיה ותהליכי למידה של המערכת הויסטויבולרית, שיווי משקל.
דוקטור מיכל אלבוים גביזון: גירויים חשמליים ואמצעים פיזיקליים במצבי בריאות וחולי, אורתופדיה אקוטית וחקר שבריריות הקשיש.