129 התוכנית ללימודי תרבות
תכנית לימודים לתואר שני ללימודי תרבות
ראש התוכנית: פרופ' אנבל הרצוג
יושבת ראש הוועדה החוגית לתואר שני: פרופ' אנבל הרצוג
כתובת אתר האינטרנט: http://macs.haifa.ac.il/index.php/he/
חברי הסגל האקדמי
מרצה בכיר
פרופ' אנבל הרצוג
מרצה
ד"ר אור שרף
עמית הוראה: פרופ' יצחק וייצמן, ד"ר שולמית קיציס, מר ניר רצ’קובסקי.
מטרת הלימודים
מעניקה הכשרה מתקדמת בחקר התרבות העכשווית תוך פתיחת צוהר למגוון גישות ביקורתיות: היבטים פילוסופיים, פסיכולוגיים, אתיים, ואמנותיים של התרבות בת זמננו. התכנית שמה דגש על הקשר בין מחקר עיוני ועשייה תרבותית, המתבטא הן בתכנים הנלמדים (פרקטיקום, סיורים…) והן בפעילויות ואירועים לאורך השנה.
תנאי קבלה
- לתוכנית יכולים/ות להגיש מועמדות בוגרי/ות תואר ראשון (B.A) ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובחוץ לארץ מכל תחומי הידע בציון משוקלל 80 לפחות, בכל אחד מן החוגים בהם למד/ה המועמד/ת.
- המועמדים/ות יידרשו לראיון אישי. דחיית וקבלת מועמדים/ות אלו, וכן מתן אישור המשך-לימודים למקרים חריגים ייעשו במסגרת ועדת החוג לתואר שני בהתאם להנחיות הרשות ללימודים מתקדמים.
- מועמד/ת בעל/ת תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייב/ת לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה.
- מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחו״ל וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחוייבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה- GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
- מועמדים שאינם בוגרי החוגים במדעי הרוח, אשר השיגו ציון סופי של 80 לפחות בשני החוגים שבהם למדו, יידרשו לראיון אישי שבו תיבדק התאמתם לתכנית. במקרים אלה, ועדת ההוראה של התוכנית תקבע באופן אינדיבידואלי ובהתאם לרקע של המועמדים את היקף ההשלמות (עד 8 שעות שבועיות סמסטריאליות) הנדרשות לכל סטודנט על מנת ללמוד בתוכנית. קורסי ההשלמה יהיו: תיאוריות ומתודולוגיות לחקר תרבות- 4 שעות שבועיות סמסטריאליות; קריאה ביקורתית בתרבות – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות; או קורסים מקבילים.
מבנה הלימודים
מסלול א׳: סך הכל לימודים 28 שעות שבועיות סמסטריאליות, כתיבת 2 עבודות סמינריוניות (לא ניתן להגיש סמינר בקורס חובה) ועבודת גמר מחקרית (תזה).
מסלול ב׳: סך הכל לימודים 36 שעות שבועיות סמסטריאליות, כתיבת 2 עבודות סמינריוניות (לא ניתן להגיש סמינר בקורס חובה) ועמידה בבחינת גמר.
מסלול א׳ – עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה):
משך הלימודים במסלול א׳ כולל הגשת עבודת גמר (תזה) הינו עד שלוש שנים.
במסלול א׳ נדרשים/ות התלמידים/ות ללמוד 28 שעות שבועיות סמסטריאליות ולכתוב 2 עבודות סמינריוניות ועבודת גמר מחקרית (תזה).
פירוט המסלול
קורס חובה (לימודי תרבות מבט על) – 4 שש"ס
קורסי ליבה/קורסי סמינר (גישות לחקר תרבות, פוליטיקה ותרבות, מפגשים בין תרבותיים) – 12 שש"ס
קורסי בחירה (רמה אקדמית 3-4) – 12 שש"ס
סך הכל 28 שעות שבועיות סמסטריאליות לתואר.
עבודת הגמר המחקרית
עבודת הגמר המחקרית צריכה לשקף כושר ניתוח של מקורות ראשוניים ומקורות משניים, יכולת להתמודד עם גישות ופרדיגמות מדעיות שונות, תוך כדי הצגת מתודה מחקרית עקבית ויכולת התבטאות בהירה. על סטודנט במסלול זה לבחור נושא ומנחה עד תום הסמסטר הראשון ללימודים, מעבר מסלול יתאפשר רק עד תום סמסטר א' של שנה א'. נושא הצעת התזה יוצע על ידי התלמיד/ה ויאושר על ידי המנחה במהלך שנת הלימודים הראשונה. הצעת התזה תוגש לוועדת מ״א של התוכנית בסוף סמסטר א׳ של שנת הלימודים השנייה. את עבודת הגמר ינחו חברי/ות סגל בעלי/ות מינוי באוניברסיטת חיפה בדרגת מרצה ומעלה. במקרה הצורך (נושא רב-תחומי) יתווסף מנחה שותף, באישור ראש התוכנית והדיקן ללמודים מתקדמים. עבודת התזה תוגש לא יאוחר משנתיים וחצי שנים מיום תחילת הלימודים. הכתיבה, ההגשה והשיפוט של עבודת הגמר המחקרית יהיו על פי הנוהל הקיים בתקנון לימודי התואר השני של האוניברסיטה.
שקלול הציונים במסלול א׳:
עבודת גמר מחקרית – 50%
סמינריונים – 25%
קורסי חובה/ליבה/בחירה – 25%
מסלול ב׳ – עם בחינת גמר
משך הלימודים במסלול ב׳ הינו עד שנתיים.
במסלול ב׳ נדרש התלמיד ללמוד 36 שעות שבועיות סמסטריאליות לכתוב 2 עבודות סמינריוניות ולעמוד בבחינת גמר. בתום הסמסטר הראשון של שנת הלימודים הראשונה יוכלו סטודנטים המעוניינים לעבור למסלול א׳, עם כתיבת תזה; לשם כך יש לפנות למרכזת התכנית.
פירוט המסלול
קורס חובה (לימודי תרבות מבט על) – 4 שש"ס
קורסי ליבה (גישות לחקר תרבות, פוליטיקה ותרבות, מפגשים בין תרבותיים) – 12 שש"ס
קורסי בחירה (רמה אקדמית 3-4) – 20 שש"ס
סך הכל 36 שעות שבועיות סמסטריאליות לתואר.
בחינות הגמר
בכל שנה יפורסמו מועדי בחינות הגמר. ניתן לגשת לבחינה בכל מועד רק לאחר הגשת כל העבודות הסמינריוניות בתואר.
שקלול הציונים במסלול ב׳
בחינת גמר – 30%
סמינריונים – 25%
קורסי חובה/ליבה/בחירה – 40%
הערות:
- ניתן ורצוי לקחת קורסי בחירה של תואר שני או ראשון (מדרג 3-4), בחוגים המציעים קורסים בתחום העניין של הסטודנט/ית (כל קורס יאושר באופן פרטני על ידי החוג).
- למסיימים תוענק תעודת מוסמך האוניברסיטה בלימודי תרבות.
- מעבר למסלול עם תזה יתאפשר בכפוף לאישור ראש התכנית ורק עד תום סמסטר א' של שנה א' בלימודים.